Het coronavirus heeft op elke sector invloed gehad. Zo ook op de maakindustrie. De maakindustrie is het deel van de industrie dat zich bezighoudt met het verwerken van materialen tot nieuwe producten. Voorbeelden zijn bedrijven in de metaalbewerking, zoals Van Veen Metal Products. Hieronder een overzicht van verschillende gevolgen van corona voor bedrijven in de maakindustrie. 

Productie loopt door  

De maakindustrie heeft de activiteiten van productie en ontwerpen nog door laten lopen. Een tijd was levering lastig voor bedrijven met vestigingen buiten Europa, maar hoe verder de corona crisis zich vorderde, hoe meer bedrijven en fabrieken ook weer opstarten. De productie is voor bepaalde bedrijven wel aanzienlijk verminderd, maar loopt langzaam maar zeker ook weer op. 

Buitenlandse vestigingen

De laatste decennia is te zien dat bedrijven steeds vaker vestigingen in het buitenland starten. De grootste reden hiervoor is risicospreiding van een mogelijke crisis. Bedrijven decentraliseren hun kantoren en activiteiten steeds verder. Corona heeft deze trend nog weer versterkt. Hoe meer verspreid de vestigingen, hoe meer verspreid het financieel risico van een crisis. 

Toenemende vraag naar thuiswerk meubels 

De productie loopt gewoon door en de bedrijven zien de vraag naar thuiswerk meubilair toenemen. Steeds meer mensen werken vanuit huis en ook na de corona crisis is de verwachting dat een groot aantal medewerkers gedeeltelijk vanuit huis zal blijven werken. De vraag naar producten als onderdelen voor stoelen, bureaus en ander meubilair blijft dan ook stijgen.  

Ruimte voor duurzaamheid 

De pauzeknop die corona heeft aangetikt, heeft bij veel bedrijven ook gezorgd voor een investering in onderzoek naar duurzame methodes en materialen. Ook is er ruimte gekomen om onderzoek te doen naar procesinnovatie. De corona crisis heeft er in verschillende bedrijven dan ook voor gezorgd dat er nieuwe investeringen en innovatieve processen zijn opgezet. Lucas van Lekker Lui