Ben jij op zoek naar een manier om jouw team te versterken en de productiviteit te verhogen? Dan is het tijd om jezelf te verdiepen in de term functiehuis. Met behulp van het functiehuis kan jij jouw team sterker maken, productiever inzetten en beter laten groeien. Zowel voor werknemers als werkgever zorgt het functiehuis voor overzicht. Ben jij benieuwd hoe jij het in jouw team kan verwerken? Dan is het tijd om dit artikel snel door te nemen.

Wat is een functiehuis?
Voordat we dieper op het onderwerp in kunnen gaan, is het belangrijk om te analyseren wat een functiehuis is. In een team of in een bedrijf heeft iedere werknemer zijn eigen specialiteiten en kwaliteiten. Het doel van het functiehuis is om een overzicht te maken over hoe jouw team eruit ziet, wat de krachten zijn, wat er onder hun taken valt en wat de doorgroeimogelijkheden zijn. Het doel van het functiehuis is dat er een beter overzicht en een duidelijke structuur in jouw team komt. Wanneer iedereen weet met wie ze moeten communiceren en bij wie ze terecht kunnen voor specifieke werk kwesties, zal jouw team beter samenwerken. Het zorgt uiteindelijk dat jouw bedrijf beter kan doorgroeien.

Een functiehuis met functieprofielen samenstellen
Waar veel bedrijven de mist in gaan, is dat ze een functiehuis proberen samen te stellen maar er uiteindelijk niks mee doen. Ze beginnen met het uitwerken van individuele profielen, maar laten vervolgens al deze profielen op een stapel liggen in de kast. Al het werk wat er in het profileren is gestopt wordt in dit geval niet benut. Het is belangrijk dat alle individuele profielen vervolgens samen komen in een (visueel) overzicht. Zo komen alle individuen bij elkaar en zie jij in een oogopslag hoe jouw team en bedrijf is opgebouwd.

Hoe begin je aan het bouwen van een functiehuis?
Het opbouwen van een functiehuis kan een intimiderende stap zijn. Het is namelijk een proces waar je tijd voor moet vrijmaken. Dit zorgt ervoor dat veel bedrijven de kantjes er vanaf lopen of niet eens beginnen aan het profileren. Wil jij graag voor jouw bedrijf een functiehuis visualiseren? Dan kan je terecht bij organisaties die jou begeleiden. Een van deze bedrijven is Qambium. Zij staan klaar om jou te helpen in het opbouwen van een functiefamilie van jouw bedrijf of organisatie. Voor meer informatie over wat functiehuizen voor jouw bedrijf kunnen betekenen en hoe je deze samen kunt opbouwen, neem je contact met ze op.