Wist je dat je in Nederland relatief veel kunt verbouwen zonder dat je een Bouwvergunning nodig hebt. Zaken die je zonder Bouwvergunning mag verbouwen zijn onder meer een schuur, een aanbouw, een tuinhuisje, maar ook een dakkapel. Regels voor bouwen zonder een Bouwvergunning zijn in heel het land van toepassing, niet alleen in Apeldoorn. Je kunt kleine bouwwerken veelal vergunningsvrij verbouwen. Dit heeft de Rijksoverheid bepaald. Voor grotere verbouwingen in Apeldoorn en heel het land heb je een Omgevingsvergunning nodig. Ben je op zoek naar een hoogwaardige aannemer in Apeldoorn die je hiermee kan helpen? Klik dan op de link. Door de bomen zie je soms het vergunningsbos niet meer, maar als je je even kort en krachtig oriënteert bij een betrouwbare partij, kom je toch een heel eind.

Wanneer heb je een vergunning nodig?
Voor renovatie of nieuwbouw in Apeldoorn – eigenlijk in heel Nederland – kun je voor verschillende zaken een vergunning nodig hebben. Ook komt het voor dat je melding moet maken. Een sloopmelding moet worden ingediend als er bij renovatie of verbouwing meer dan 10 kubieke meter sloopafval vrij komt. Hetzelfde geldt bij het verwijderen van asbest. Zelfs als een bouwvergunning niet noodzakelijk, is moet een bouwwerk aan de technische eisen van het Bouwbesluit voldoen. Zeker weten of je een vergunning nodig hebt? Doe dan een vergunningscheck bij het Omgevingsloket. Hier krijg je advies over het aanvragen van een vergunning. Bij het Omgevingsloket word je ook te woord gestaan over vragen op het gebied van vergunningsvrij bouwen. Om te bepalen of er een vergunning nodig is, moet er onder meer goed gekeken worden naar het bestemmingsplan van je woning of overige pand.

Zaken om rekening mee te houden
Je krijgt bij aanvraag onder meer te maken met de Commissie Omgevingskwaliteit. Deze beoordeelt of je aanvraag aan de gestelde welstandsaspecten voldoet. Welstandsaspecten worden bepaald per gemeente (dus ook in Apeldoorn). Om aan de relevante wet- en regelgeving te voldoen, is het aan te raden een deskundige, zoals een architect, in de arm te sluiten. Vraag je een Omgevingsvergunning aan? Dan moet je verschillende gegevens indienen. Deskundigen kunnen onder meer het juiste tekenwerk voor je verzorgen. De Ministeriele Regeling Omgevingsrecht (Mor) bepaalt welke stukken er moeten worden ingediend. Het is afhankelijk van je bouwplan welke onderdelen je precies zult moeten aanleveren.

Verschillende soorten omgevingsvergunningen
Er bestaan omgevingsvergunningen voor onder meer slopen (sloopmelding en -vergunning). Soms is er een omgevingsvergunning voor het aanleggen van werken nodig (denk aan het ophogen en afgraven van gronden), een omgevingsvergunning brandveilig gebruik, een omgevingsvergunning milieu, omgevingsvergunning kappen en omgevingsvergunning monumenten.