Wil jij graag jouw HR netwerk opbouwen? Ben jij nieuwsgierig om meer te weten te komen over jouw werkveld door middel van ervaring van andere HR specialisten? Dan is het tijd om te leren hoe jij effectief een netwerk leert op te bouwen. Ondanks dat het vaak als vanzelfsprekend wordt gezien, is het niet altijd makkelijk om connecties te leggen die verder gaan dan een korte babbel. Je moet bijvoorbeeld voorbereid zijn om tijdens deze babbel contactgegevens te vragen en om na het gesprek een herinnering via een e-mail of chat te sturen. Om te zorgen dat jij jouw HR netwerk professioneel en succesvol opbouwt, hebben wij hier een aantal tips. Vergeet ook niet om eens te kijken naar ISA Group. Het groeien van een netwerk is dankzij hun nog nooit zo makkelijke geworden.

Kom erachter wat je uit het netwerk wilt halen
Voordat je zonder doel begint aan gesprekken, is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt waarom je een HR netwerk wilt opbouwen. Is het omdat je op zoek bent naar freelance HR professionals om te betrekken bij projecten binnen het bedrijf? Wil je graag ervaringen ontvangen of juist ervaringen delen? Door goed voor ogen te hebben wat je uit het netwerk wilt halen, kan je gerichter jouw netwerk groeien. Zo vergroot je de kans dat je de juiste professionals aanspreekt.

Het verschil tussen zwakke en sterke connecties
Wij, als mensen, zijn geneigd om een veilige omgeving te hebben. Deze kring is vaak gevuld met vrienden, familie, collega’s en jouw partner. Ondanks dat het kan dat jij en jouw vrienden in dezelfde sector werken, is het belangrijk dat jouw netwerk niet alleen gebaseerd is op deze zogeheten ‘sterke connecties’. Het is juist belangrijk om jouw ‘zwakke connecties’ uit te groeien. Deze zwakke connecties zijn mensen die nieuwe input en nieuwe inzichten kunnen bieden. Zij bevinden zich in andere sterke kringen, waardoor ze nieuwe input aan jouw kunnen geven. Denk bijvoorbeeld dat de kans dat jij via jouw vader een nieuwe baan vindt kleiner is dan dat je deze vindt via jouw zwakke connecties.

Ga op zoek naar professionele evenementen
De beste manier om nieuwe connecties op te bouwen voor jouw netwerk, is door naar professionele evenementen te gaan. Ga bijvoorbeeld eens op zoek of er alumni evenementen worden georganiseerd voor oud-docenten en oud-studenten van jouw universiteit. Deze evenementen zijn niet alleen gezellig, maar geven je ook de kans om op een laagdrempelige manier professionele gesprekken te starten. Een ideale manier om jouw netwerk te groeien.