Keerwanden zijn gemaakt van gewapend beton of stalen damwandplaten. Keerwanden zijn ideaal voor in de tuin omdat ze grond en water tegenhouden. De wanden worden voornamelijk gebruikt in tuinen als scheidingswand voor bij de buren. Wat zijn de voordelen en mogelijkheden? Waar koop je een keerwand? En op welke manier kun je er zelf één plaatsen in de tuin? Op dit blog lees je de nodige informatie en hebben wij een aantal tips voor jou op een rij gezet om de keerwanden in de tuin te plaatsen.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van keerwanden in de tuin?

Keerwanden worden gebruikt om water, grond en onkruid tegen te houden in de tuin. Op deze manier is het mogelijk om gemakkelijk en snel een afscheiden tussen twee delen te maken. Bijvoorbeeld tussen tuin en terras. Het plaatsen van keerwanden in de tuin is vakwerk en het wordt aangeraden om dit door een hovenier, stratenmaker of grondwerken te laten uitvoeren. Het is van belang om rekening te houden met de volgende punten:

Vorstvrij plaatsen

Om opvriezen te voorkomen moeten de keerwanden minimaal 25cm in de grond worden geplaatst. De hoogte van de keerwand is dus 25cm en de gewenste hoogte van de grondkering.

Afwatering

Het is belangrijk voordat je de keerwand plaatst om na te denken over het afvoeren van het regenwater. Dit is mogelijk door achter vulling te gebruiken die het regenwater wegspoelt.

4 tips voor werk met keerwanden in de tuin

  1. Als je zelf een keerwand wil plaatsen in de tuin. Zorg dan voor het nodige machinewerk. Keerwanden zijn namelijk gemaakt van gewapend beton, ze zijn dus groot en zwaar, met alleen mankracht ga je het niet redden.
  2. Mocht je een keerwand willen aanleggen om water te weren. Dan raden wij aan om vijverfolie te gebruiken ter ondersteuning. Op deze manier verlaag je de kans dat je vijver niet leegloopt. Klik hier om vijverfolie aan te schaffen!
  3. Met betonverf geef je jouw keerwand een finishing touch voor in de tuin!
  4. Terrastuinen zijn de trend van 2021. Keerwanden zijn ideaal om te spelen met de hoogte in je tuin. Laat je inspireren op Instagram of Pinterest voor leuke tuin ideeën