Benieuwd naar de werking van aluminium extruderen? Voor het maken van aluminium extrusieprofielen is het noodzakelijk het aluminium te verwerken van blok tot profiel. Dit proces van blok tot profiel bewerken wordt “extruderen” genoemd. In dit artikel leer je meer over de werking van extruderen. Wat allereerst nodig is, is een mal of matrijs: een ronde plaat waarin de vorm van het profiel ligt. Een rond aluminium blok wordt tot een zekere temperatuur verwarmd, waarna het vervormd kan worden. Het aluminium smelt overigens niet. De temperatuur is hoog genoeg om te persen, maar te laag om te smelten. De vorming van aluminium in het profiel van de matrijs vindt plaats met een hydraulische pers.

Na de extrusie
Na afloop van de extrusie is het nodig het profiel met lucht of water te koelen. Het profiel wordt vervolgens gestrekt en met een speciale zaag op maat gezaagd. Als de hardheid en de sterkte van een aluminium profiel moet worden aangepast, vindt dit bijvoorbeeld plaats aan de hand van kunstmatige metaalveroudering. Het extrusie profiel zal aan de oppervlakte nog eens behandeld worden. Denk onder meer aan poedercoaten of aan anodiseren. Als je een aluminium extrusie profiel laat maken, bespreekt de expert de behandeling van tevoren met je.

Extrusie van legeringen
Wist je dat ook verschillende soorten legeringen geëxtrudeerd worden. Voor iedere legering is weer een andere aanpak nodig. Dat komt door de unieke kenmerken van iedere legering, zoals de mate waarin het vervormt of gelast kan worden. Legeringen hebben namen als EN AW-6060 en EN AW 60-63. Dit zegt je misschien niet, maar dit zijn de twee legeringen die het vaakst gebruikt worden voor extrusie. Ze bevatten behalve aluminium ook magnesium en silicium. Deze twee legeringen zijn geschikt voor decoratieve anodisering en zijn zeer bestendigd tegen corrosie. Met andere woorden: met deze legeringen maak je uitstekende profielen.

Kosten drukken voor matrijzen
Het is mogelijk de kosten voor de matrijzen, of mallen, te drukken. De producenten van aluminium extrusie profielen doen zaken met fabrieken in zowel binnen- en buitenland. Europese prijzen liggen lager dan de prijzen daarbuiten. Als je grote hoeveelheden metaal bestelt, dan kan het zomaar zijn dat de matrijskosten geheel komen te vervallen. Het is daarnaast mogelijk een matrijsvorm te vergroten zonder dat er een nieuwe matrijs wordt gemaakt. Profiel toleranties houden kleine maatvariaties in. Deze ontstaan tijdens het produceren. Hiervoor worden normen gehanteerd: matrijzen hebben een minimale wanddikte.