Beautiful log house in green park at summer day

Het kan zijn dat je opzoek bent naar betonplaten omdat je ze nodig hebt voor een industriële of een agrarische toepassing. Maar het kan ook heel goed zijn dat je de betonplaten nodig hebt voor designverharding. Want een paar mooie betonplaten creëren een robuuste en moderne uitstraling in de tuin. Natuurlijk zitten er ook veel verschillen tussen de ene en de andere betonplaat en dat kan nogal verwarrend zijn. Daarom leggen we in dit artikel uit welke soorten er zijn. 

 

Een Stelcon betonplaat 

Laten we beginnen bij de Stelcon betonplaat. Dit is een merknaam en worden onder KOMO geproduceerd. Dat houdt in dat het product binnen de marges van de technische omschrijving wordt geproduceerd. Daarom is de Stelcon betonplaat maatvast en vlak. 

 

Een Industrieplaat 

Dan heb je nog de industrieplaat die je vast ook regelmatig voorbij ziet komen. Met deze benaming heeft men het vaak over alle andere betonplaten die niet Stelcon betonplaten zijn. Er zijn ook industrieplaten die zich houden aan de KOMO alhoewel dit in het verleden niet altijd het geval is. 

 

De betonkwaliteit

Je wilt natuurlijk een goede stevige betonplaat die wel tegen een stootje kan. De betonkwaliteit en betonsterkte wordt weergegeven in een codering en wordt berekend volgens de NEN-EN206-1:2014. Denk bijvoorbeeld aan de codering C50/60. Er wordt hiermee bedoel dat het Concrete een karakteristieke cilinderdruksterkte van 50 MPa heeft én een karakteristieke kubusdruksterkte van 60 MPa. Je kunt dus zeggen dat als de waarde omhoog gaat, het beton beter is.   

 

Randafwerking 

Dan zijn er nog twee verschillende typen randafwerkingen als het aan komt op een betonplaat. Je kunt kiezen tussen een betonplaat met een hoekrand of een betonplaat zonder een hoekrand. Betonplaten met een hoekrand hebben een stalen rand zodat de betonplaten strak tegen elkaar liggen.