De AED apparaten zijn onmisbaar. Er kunnen veel levens mee gered worden als het apparaat in een korte tijd gebruikt wordt bij een hartaanval. Het is daarom ook een apparaat dat altijd goed moet werken. Hiervoor is een AED keuren van toepassing. Dankzij de keuring wordt het juiste onderhoud uitgevoerd en zal de keuring aantonen of het nog altijd veilig is om te gebruiken. Er zijn hiervoor een aantal criteria opgesteld waar de apparaten aan moeten voldoen om dienst te kunnen doen bij levensbedreigende situaties. Door hier kennis van te hebben kun je ervoor zorgen dat je overal op voorbereid bent.

 

De eerste criteria bij het apparaat

Een van de criteria bij een AED keuring is de staat van de AED. Het apparaat moet altijd in goede staat zijn en klaar zijn voor gebruik. Beschadigingen die het functioneren kunnen beïnvloeden moeten daarom niet zichtbaar zijn. Daarom wordt ook naar de omgeving gekeken waar deze hangt. De omgeving moet het apparaat beschermen tegen stof, warmte en kou. Een goede klimaatbeheersing is daarom wel belangrijk als de kast buiten hangt. De batterij moet daarbij ook nog voldoende capaciteit hebben tot de volgende keuring. Niemand moet voor verrassingen komen te staan.

 

Een aantoonbare waarde

Een AED apparaat mag niet ouder zijn dan 10 jaar. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de werking aanzienlijk achteruitgaat. Daarom zal er tijdens de keuring ook een externe AED-tester aanwezig zijn. Tijdens de test wordt een aantoonbare schok gegeven. De waarde die hieruit komt, moet overeenkomen met de schok die door de fabrikant is opgesteld. Als dit niet overeenkomt, moet het apparaat worden vervangen. Als laatste moet de houdbaarheidsdatum van de defibrillatie-electroden na de volgende keuring liggen. Zo kan er weer een jaar gewerkt worden met het apparaat en is niemand in levensgevaar.