#1. Toestemming
Afhankelijk van de grootte en de hoogte van de blokhut, en de plaats waar je de blokhut wilt neerzetten, heb je mogelijk een vergunning nodig. Informeer daarom vooraf bij je gemeente of het nodig is een aanvraag in te dienen. Zo voorkom je dat je achteraf met teleurstellingen geconfronteerd wordt.
#2. Afmetingen
Het is goed om vooraf te bedenken waarvoor je de blokhut wilt gaan gebruiken. Op die manier kun je beter inschatten aan hoeveel ruimte je behoefte hebt. Maak ook een berekening van de maximale afmetingen van de blokhut – deze zijn vanzelfsprekend afhankelijk van de ruimte die je in je tuin beschikbaar hebt. Je wilt natuurlijk wel nog wat ruimte vrijhouden!
#3. Model
Blokhutten zijn in vele verschillende modellen verkrijgbaar. Zo heb je keuze uit vierkante, rechthoekige, L-vormige, zeshoekige en achthoekige modellen, met of zonder overkapping. Deze kunnen vervaardigd zijn uit onbewerkt hout, geïmpregneerd hout of Douglashout. Daarnaast heb je de keuze uit diverse daktypes, zoals een plat dak, zadeldak, lessenaarsdak of piramidedak.
#4. Extra’s
Ga je de blokhut alleen gebruiken om bijvoorbeeld gereedschap en tuinspullen in op te bergen? Dan heb je aan een eenvoudig ventilatierooster en hemelwaterafvoer waarschijnlijk wel voldoende. Wil je er echt een leefruimte van maken waar je het hele jaar door plezier van kunt hebben? Dan zijn ramen (met dubbele beglazing), wand- en dakisolatie, een mooie houten vloer en eventueel verwarming zeker geen overbodige luxe. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!